
 
Revenue Ruling No. 07-008 

October 15, 2007 
Sales Tax  

Federal Credit Card Purchases 
The purpose of this Revenue Ruling is to determine the taxability of certain purchases made by 
employees of the federal government using a federal credit card. 

Facts 
Federal credit cards are issued by a variety of banks under a contract with the United States 
General Services Administration (GSA). The federal government issues credit cards to its 
employees for purchases of a wide range of goods and services, including office supplies, fuel, 
transportation, accommodations and food. These credit cards are part of the GSA’s SmartPay 
program and are commonly referred to as SmartPay Cards. The current GSA SmartPay plan has 
been in effect since November 30, 1998, has been renewed annually since 2003, and is expected 
to remain in effect until 2008. SmartPay Cards have unique prefixes and account numbers, 
government-designed artwork, and wording that denote the card is for use by the United States of 
America. There are four basic lines of federal credit cards: purchase, fleet, travel and integrated. 

Purchase and fleet cards are always billed directly to the government (centrally billed) and 
purchases made with them are not subject to sales tax. These cards can only be used for 
purchases from specific types of merchants, such as office supply stores and gas stations. 
Purchase cards are blue with a red stripe across the top and contain the imprinted phrase, “For 
Official Government Purchases Only.” The cards also say “US Government Tax Exempt.” Fleet 
cards are blue with a faint graphic of the flag across the top and cars faintly represented in the 
middle of the card. The card says “For Official Government Fleet Use Only.” 

Travel cards can be used at hotels, restaurants and similar travel-related venues. The cards are 
beige in color and feature a design of the U.S Capitol and a large jet. They contain the imprinted 
phrase, “For Official Government Travel Only.” Travel cards may be centrally billed or 
individually billed. Individually billed charges are billed to and paid by the federal employee, 
and then reimbursed by the federal government. Purchases using individually billed cards are 
usually taxable. Centrally billed charges are billed directly to and paid directly by the federal 
government and are not subject to sales tax. The sixth digit of the account number denotes 
whether the travel card is centrally or individually billed. Travel cards with a sixth digit of 0, 6, 
7, 8 and 9 are centrally billed. Travel cards with a sixth digit of 1, 2, 3 and 4 are individually 
billed. 

Integrated or combined cards include fleet, travel, and/or purchase functionality and offer the 
federal government a single card for all its purchases. Integrated cards feature a blue sky with 
clouds, the U.S. Capitol, and a flag. There is a small picture of a jet in flight in the middle. It says 
“For Official Government Use Only.” 

All fleet and purchase type transactions on integrated cards are centrally billed. Travel charges 
may be centrally billed or individually billed. For travel charges only, the sixth digit of the 
account number denotes whether the travel card is centrally or individually billed. The sixth digit 
does not impact fleet or purchase charges in any way; fleet and purchase type transactions are 
always centrally billed. 
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The sixth digit of the account number determines the billing method for travel cards and travel 
related activity of integrated cards. The billing method can be determined as follows: 

Prefix (1st four digits) Sixth Digit Credit Card Type Billing type 
4486, 4716 & 5568 0, 6, 7, 8 & 9 Visa & MasterCard Centrally Billed 
4486, 4716 & 5568 1, 2, 3 & 4 Visa & MasterCard Individually Billed 

Issue 
Can federal government employees purchase goods and services exempt from sales tax without 
providing a tax exemption certificate if the purchase is made with a centrally billed government 
credit card? 

Analysis 
Historically, merchants have been required to obtain an exemption certificate from customers to 
substantiate tax-exempt sales. However, states are prohibited from taxing the federal government 
by the Supremacy Clause of the United States Constitution, U.S. Const. Art. VI, § 2, which 
declares that the United States Constitution and laws are the supreme law of the land. In 
McCulloch v. Maryland (1819) 17 US 316, the United States Supreme Court ruled that a state tax 
imposed directly on a federal instrumentality violated the Supremacy Clause. Therefore, 
purchases made by and billed directly to the United Sates Government cannot be taxed, 
regardless of the lack of an exemption certificate.  

Since government credit cards that are paid directly by the federal government can be identified 
by their type and account numbering sequence, the centrally billed federal credit card can be 
used to verify the exempt status of a purchase. Charges paid with individually billed government 
credit cards will generally represent taxable transactions.  

Conclusion 
The United States Government is exempt from the payment of Louisiana sales or use tax under 
the Supremacy Clause of the United States Constitution. Therefore, merchants will be allowed to 
accept a federal credit card that is billed directly to the federal government in lieu of a sales tax 
exemption certificate. Credit cards billed directly to the federal government can be identified by 
the type of SmartPay Card issued and the account numbering sequence as previously stated. 
Federal credit card transactions that are billed to the government employee are generally not 
exempt from the sales tax. 

In order to verify that an authorized person is using the SmartPay card, a vendor must require 
identification establishing the person’s identity and status as a U.S. Government employee, such 
as an employee photo identification card. The vendor must note the government employee’s 
identification number and agency on the merchant copy of the sales receipt and retain the receipt 
for its records. Retailers failing to follow the verification guidelines set forth for authorized GSA 
SmartPay card users may be held liable for sales and use taxes on purchases in question. 
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A Revenue Ruling is written to provide guidance to the public and to Department of Revenue employees. It is 
issued under LAC 61:III.101.C to apply principles of law to a specific set of facts. A Revenue Ruling does not 
have the force and effect of law and is not binding on the public. It is a statement of the Department's 
position and is binding on the department until superseded or modified by a subsequent change in statute, 
regulation, declaratory ruling, or court decision. 
 

For more information regarding this topic, taxpayers should contact the Taxpayer Services 
Division at (225) 219-7356. 

Cynthia Bridges 
Secretary 
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